Mehmet Gündem

Tüm Yazıları  

 

 

 

'28 Şubat,ordu için de karagün

İsrail Dışişleri Bakanlığı Eski Müsteşarı Dr. Alon Liel: ile yeni kitabı "Demo-İslâm: Türkiye'nin Yeni Yüzü"nü konuştuk. AK Parti İslâmını 'Light İslâm' olarak gören Liel, Başbakanı sekiz yıla yakın takip etmiş. Erdoğanizm'in, Kemalizm'i İslâm'la barıştıran, hatta onu daha da demokratikleştiren bir revizyon olduğunu belirtirken, 'Demokratikleştirilmiş Kemalizm' olarak tanımladığı Erdoğanizm'in, AB kapısında ölmeye yüz tutan Kemalizm için, bir tür can simidi olduğunun altını çiziyor. "İsrail'de insanlar çocukluklarından itibaren İslâm ile demokrasinin asla birlikte olamayacağını öğrenerek büyürler. İslâm ve Arap dünyasında demokrasinin şansının olmadığı öğretilir onlara. Ancak şimdi karşımızda böyle bir şans duruyor." diyen Liel'in görüşleri:

Demokratik devrim

Erdoğan ve Gül, Fazilet'i kazanarak partiyi ılımlılaştıracaklardı, ancak olmadı, Kutan kazandı. Onlar da Fazilet'in ılımlı yarısını alarak ortaya çıkınca, halk bu projenin üzerine atladı. Bu değişim, iktidarın, Yılmaz'dan Çiller'e, Çiller'den Bahçeli'ye, ondan Ecevit'e geçmesi meselesi değildi. Bu yeni bir şeydi, hemen hemen bir devrimdi. Demokratik devrim..

'light İslâm'

Erdoğan'ın orijinal ideolojisinin Kemalizm ile bir karışım olmasından memnuniyet duyuyorum. Erdoğan'da ne ırkçılık ne de terörizm vardı. Erdoğan'ı hapse attıran şiiri İbranice'ye çevirdim. Üzerinde çok düşündüm; ancak bu Erdoğan'ı hapse götüren iddiaların içini dolduran bir şiir değildi.

İsrail'de ders verirken bana 'Erdoğan nedir' diye sordular. Ben de 'İslam light' diyorum. Bu İslam'ın yeni bir versiyonu. Fundamentalizmin terörizmle karıştığı bir Ortadoğu'da yeni bir soluğa ihtiyaç vardı. Bu modern İslâmdır, ılımlı İslâmdır. Erdoğan, İslâm'ın özel hayattaki yeriyle kamudaki yeri arasına bir duvar çekti. Biliyoruz ki AK Parti'de bazı insanlar, İslâm'ın idarede rol oynamasından memnun olacaktır. Eğer Erdoğan, Müslüman Türkiye'de demokrasiyi güçlendirir, ülkeyi AB'ye sokarsa, bunun bütün Ortadoğu için muazzam anlamı olur.

28 Şubat

28 Şubat Türk demokrasisi ve özellikle de Türk ordusu için kara bir gündür. Bir darbe aldatmacasıdır. Bence bir başbakanın darbe ile devrilmesi Kemalist düşünce için de iyi bir şey değildir. Son 10 yılda Türkiye İsrail için, ABD'den sonra ikinci büyük öneme sahip ülke. Türkiye'de ne olup bittiği bizim için çok önemli. Erdoğan seçimden önce yasaklandığında ben bunun kötü bir karar olduğunu düşündüm. Eğer şimdi böyle bir şey yapılsa Türkiye'nin küresel gidişatı değişir. Biliyorum, Erdoğan'dan hoşlanmayan ve onun değişmesini isteyenler var. Ancak, Türkiye için en kötü şey böyle bir değişikliğin askeri bir darbe ile yapılmasıdır.

Ilımlı İslâm modeli

Türkiye'nin ılımlı İslâm modeli, modern İslâm modeli sadece Irak'ta işe yarasa ve 10-20 yıl içinde Irak Türkiye'ye benzese bile muazzam bir iş başarılmış olur. Türkiye'nin Arap ülkeleri için bir model olmadığını biliyorum, ancak Ortadoğu'da bazı şeyler değişiyor. Türkiye, İslâm dünyası için geçerli tek demokrasi ve modernizm modelidir. Bu model varken neden yeni bir model icat edilmeye kalkışılsın ki? Bu Amerikalılar için de geçerli.

İsrail ile ilişkiler

Türk siyasetçisi şunu biliyor ki; eğer sen hem Arap dünyası hem de İsrail ile iyi ilişkilere sahip olursan, bu seni Ortadoğu'da benzeri olmayan bir konuma getirir. Türkiye şunu da biliyor ki; İsrail ile ilişkiler, Türkiye'nin Amerika ile ilişkileri açısından büyük öneme sahip.

'Son milliyetçi' Devlet Bahçeli

Bahçeli için 'Son milliyetçi' tabirini kullandım ama sonuna soru işareti koydum. Şu anki siyasi durum Bahçeli'nin iktidar ortağı olduğu dönemden çok farklı. AB karşıtı güçlerin, büyük Türk imparatorluğu kurmak isteyenlerin yakın bir gelecekte yüzde 10 barajını aşamazlar.

Başbakan Erdoğan ne dedi?

Alon liel: Ak Parti Yeni bir ideolojidir, demokratik devrimdir:
Erdoğan: AK Parti sıfır kilometre bir partidir, öncesi yoktur. AK Parti yöntem, üslup, siyaset tarzı ve ideoloji olarak yeni bir duruma işaret etmektedir. Herkes AK Parti'nin farklılığını doğru anlamalı. AK Parti'nin kitabında takiyye kavramına yer yok. Biz, Meclis çoğunluğu açısından Cumhuriyet tarihinin en güçlü iktidarlarından biriyiz. İcraatlarımız orta yerde. Sayın Liel bu gerçeği görmüştür.
Liel: Erdoğanizm, Kemalizmin güncellenmiş versiyonudur
Erdoğan: Biz Atatürk'ün de, dinin de istismarına karşıyız.

Partiler meşruiyetlerini söylem ve vizyonlarıyla almalı. Sanırım asıl olan Mustafa Kemal'in bağımsızlık ve özgürlük ruhuyla yeni bir devlet inşa etmesinin arkasındaki mantığı kavramak, ortaya koyduğu hedefin bugünkü izdüşümlerini doğru anlamaktır. Muasır medeniyet seviyesi hedeftir, buna götürecek araç ve yöntemler zaman içinde değişebilir. AK Parti bugün bu misyonu AB üyeliği içinde mümkün görmekte ve desteklemektedir. AK Parti'nin en önemli özelliklerinden birisi tarihi kazanımları korumak ve önemsemektir.
Liel: Ilıman İslâm modeline ihtiyaç vardı.

Erdoğan: Sanırım Sayın Liel bugün AK Parti'nin ortaya koyduğu vizyonun dünyanın ihtiyacı olan bir vizyon olduğunu görmüş ki, böyle bir Türkiye'yi model olarak öneriyor. Bugün önemli olan Atatürk'ün ortaya koyduğu hedeflere en yakın partinin hangisi olduğudur.

Liel: AK Parti İslâmı light İslâm
Erdoğan: Bir partinin Müslümanlığı veya Hıristiyanlığı olmaz, din şahıslar içindir. Şahıslar da dinlerini dinin sınırları içinde yaşarlar. AK Parti tüm dünyadaki muhafazakar partiler gibi dini önemser. Toplumu ve geleneği önemseyen her hareket doğal olarak dinleri de önemser. Burada önemli olan din-siyaset ilişkisini sağlıklı bir zeminde kurmaktır. AK Parti ne İslâm'ı dönüştürmeyi, ne de İslâm adına toplumu dönüştürmeyi arzulamaktadır. Ne devlet dine müdahale etmelidir, ne de din adına birileri toplum mühendisliğine soyunmalıdır.

Tercüman.28-09-2003.