Doğu'da 3 bin ajan
Genelkurmay, MİT ve Emniyet ortaklaşa ajan raporu yayınladı. Rapora göre, 40 civarında ülkenin istihbaratına çalışan 3 bin ajan Doğu ve Güneydoğu'da faaliyette.” Güneydoğu'da tam 3 bin yabancı ajan var

Genelkurmay, MİT ve Emniyet'in, "yabancı ajanlar" konulu raporu ürkütücü: 40 civarında ülkenin istihbarat servislerine çalışan 3 bin ajan Doğu ve Güneydoğu'da faaliyette.

Devletin üç önemli kurumu Genelkurmay, MİT ve Emniyet, Güneydoğu bölgesindeki yabancı ajanları, neler yaptıklarını, hangi ülkelerin istihbarat servisleri adına faaliyette bulunduklarını içeren bir rapor hazırladı. Ay sonunda yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında gündeme gelmesi beklenen rapora göre, bölgede değişik ülkelerin istihbarat servisleri adına çalışan 13 ajan son üç ayda sınır dışı edildi.

40 ülkeden 3 bin ajan

Rapora göre aralarında ABD, Rusya, İngiltere, Almanya, Yunanistan, İsrail, Mısır, Belçika, İsveç, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Ermenistan'ın da bulunduğu 40 civarında ülkenin istihbarat servisleri adına çalışan 3 bin ajan Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde faaliyet gösteriyor. Bu kişilerin bir bölümü Kürt ırkçılığını körüklemek için çalışıyor, Kürtçülük ve ayrılıkçılık niyetiyle kurulan dernekler ve sivil toplum kuruluşlarına maddi ve manevi destekte bulunuyor.

Kimlik kartları çeşitli

Genellikle arkeolog, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, gazeteci, sosyolog, diplomat, yazar gibi kimlikler taşıyan istihbarat elemanları bütün bölgeye yayılmış durumda. Ajanların en çok olduğu iller ise sırasıyla Diyarbakır ve Mardin. Ülkelerinin istihbarat birimleri adına çalıştıkları tespit edilen 40 civarında gazeteci de sürekli olarak bölgede bulunuyor.

Dosyadaki ilgi çekici bilgilerden biri de her iki Körfez savaşıyla birlikte Türkiye'deki yabancı ajan sayısının artması. Bölgeye bu yılın ilk yarısında gelen yabancı diplomat ve gazeteci sayısı, 2002 yılına göre yaklaşık iki kat arttı. Ziyaretler en çok Diyarbakır'a yapıldı.

Heyetlere karışıp geliyorlar

Diplomat sıfatını kullanarak Diyarbakıríı ziyaret eden yabancı sayısı geçen yıl 55 iken, bu rakam 2003íün ilk 6 ayında 105íi buldu. Diyarbakır'a aynı dönemde 57 gazeteci, 67 de resmi heyet geldi. Diyarbakır'dan sonra en çok ilgiyi Mardin ile Batman çekiyor. Mardin'e geçen yıl 36, bu yılın ilk 6 ayında 41 diplomat geldi.

Yen Şafak.21-10-2003