Bush: Türkiye'yi biz kurtardık

ABD Başkanı Bush, Türkiye'yi kendilerinin kurtardığını söyledi. West Point Kara Harp Okulu'nda konuşan Bush, "Oluşturulan doktrin sayesinde Yunanistan'ın da kurtadık" dedi.

28 Mayıs 2006 06:09

 


ABD Başkanı George W. Bush, II'nci Dünya Savaşı'nın ardından gelen yıllarda Türkiye ve Yunanistan'ı komünizmin eline düşmekten ABD'nin kurtardığını savundu.

Bush, ABD'nin ünlü West Point Kara Harp Okulunun mezuniyet töreninde yaptığı ve teröre karşı mücadeleyi Soğuk Savaş dönemine benzettiği konuşmasında Türkiye'den de bahsetti.

Başkan Bush, 2'nci Dünya Savaşını izleyen yıllarda eski Sovyetler Birliği'nin dünyada komünizmi yaymakta önemli ilerlemeler sağladığını kaydederek, 1947'de komünist güçlerin Türkiye ve Yunanistan'ı tehdit ettiğini, 1948'de Çekoslovakya'nın komünizmin eline düştüğünü, Fransa ve İtalya'da komünistlerin güçlendiğini ve Berlin Duvarı'nın inşa edildiğini, 1949'da SSCB'nin atom bombası sahibi olduğunu ve Çin'de komünist devrimin başarıya ulaştığını, 1950'de de komünist Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye saldırdığını anlattı.

Bush, ''Ancak şansımıza, o dönemde başımızda Harry Truman diye bir başkan vardı. Truman, bir doktrin oluşturdu. Kongreye yaptığı konuşmada, Türkiye ve Yunanistan'a askeri ve ekonomik yardım çağrısında bulunarak, bütün Soğuk Savaş boyunca Amerikan politikasına rehberlik eden doktrinini duyurdu'' dedi.

Başkan Bush, bu yeni doktrin sayesinde ''Türkiye ve Yunanistan'ın komünizm tehdidinden kurtulduğunu'' ve Güney Avrupa ve Ortadoğu'ya yönelik Sovyet genişlemesinin durdurulduğunu söyledi.

A.A.