Öğrenciyi Sıkan Sistem

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Vorking tarafından hazırlanan eğitim sistemiyle ilgili raporda ÖSS'nin öğrenci kalitesini düşürerek zengin ile yoksul arasındaki eşitsizliği büyüttüğü belirtildi.

Dünya Bankası, Türkiye'deki eğitim reformu için başlattığı çalışma doğrultusunda bir rapor hazırladı. Türkiye'deki okul sisteminin çok az öğrenciyi iyi eğittiği, çoğunluğu ise başarısız kıldığının savunulduğu raporda, ortaöğretimin aşamalı olarak zorunlu hale getirilmesi, ÖSS'nin de yeniden düzenlenmesi önerisinde bulunuldu.

KALİTEYİ DÜŞÜRÜYOR

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink'in hazırladığı rapora göre, Türkiye eğitimde uluslararası normların gerisinde ve okul öncesi eğitim oranında yüzde 15'te kalması bunun en önemli göstergelerinden. Az sayıda öğrencinin iyi yetiştirebildiğinin belirtildiği raporda, ortaöğretime erişim oranlarının da düşük olduğu ve meslek liselerinin çalışma piyasası ile ilgili hedeflerini gerçekleştiremediği de vurgulanmış. Raporda ayrıca mevcut ÖSS'nin de kaliteyi düşürdüğü ve (dershanelere gönderme yapılarak) sistemin 1 milyar YTL'yi eğitimden sınav hazırlığına kaydırdığı tespiti de yapılırken, sistemin uzman düşünüşü engellediği, zengin ile yoksul arasındaki eşitsizliği büyüttüğü tespiti yapılmış.

STRATEJİ BELİRLENMELİ

Raporda, "Ulusal Eğitim Sektörü Stratejisi'' belirlenmesi önerilirken, orta öğretimde okullaşma oranını 2015'e kadar yüzde 80'e çıkarmak için stratejik girişim başlatılması ve bu konuda yatırım yapılması isteniyor. İşte Dünya Bankası'nın raporundaki önerilerden bazıları:

·  Öğretmen başına öğrenci oranı kademeli olarak 20-25 aralığına çıkarılmalı ve ortaöğretim kademeli olarak zorunlu hale getirilmeli.

·  Kızların ve yoksul aile çocuklarının okula devamı için daha fazla teşvik sağlanmalı.

·  Okulların daha kaliteli hale getirilmesi için hedef ve teşvik sistemi oluşturulmalı.

·  Müfredata bağlı öğrenme standartları belirlenmeli ve öğrencileri bu standartlara göre değerlendirebilmek için testler geliştirilmeli.

·  Üniversitelerdeki öğretmen eğitim programları için kalite güvencesi, akreditasyon ve değerlendirme mekanizmaları oluşturulmalı.

·  Tüm orta öğretim öğrencilerine yüksek öğrenime ve vasıflı istihdama hazırlanmaları için fırsat sağlanmalı. Bu bakış açısı meslek okulları için de geçerli olmalı.

·  Her öğrenciye yüksek kalitede üniversiteye hazırlık olanağı sağlanmalı ve gençlere çalıştıkları konuları seçme esnekliği sağlanmalı.

·  Orta öğretim beceri geliştirecek biçimde yapılandırılmalı ve uzmanlaşmaya daha yüksek sınıflarda geçilmesi sağlanmalı. Orta öğretim müfredatındaki kalabalıklaşma önlenmeli.

·  Öğrenci sonuçlarını iyileştirme projeleri için orta öğretim kurumları uygun büyüklükte hibe alıp yönetebilmeli. Okulların hedeflere ulaşmadan sorumlu tutulacağı bu projeler MEB tarafından denetlenmeli. Özel sektör okul yapımı için teşvik edilmeli.

·  ANKARA (AA)

KAYBEDECEK VAKİT YOK

Türkiye'nin son yıllarda eğitimde büyük yol kaydettiğinin de belirtildiği raporda, eğitim reformunda hızlı hareket edilmesinin önemli olduğu vurgulanırken, aksi takdirde Türk yurttaşlarının Avrupa'nın düşük ücretli hizmet sektörü çalışanları olmaktan kurtulamayacağı uyarısı da yapılıyor.

Yeteneğe dayalı sınav

Dünya Bankası raporunda Türkiye'ye ÖSS'nin yenilenmesi de öneriliyor. Yeni sınavın öğrencilerin neleri bilip yapabildiği, nasıl bir muhakeme becerisine sahip olduğu ve becerilerini nasıl uyguladığı gibi geniş yetkinliklerini test eden çağdaş değerlendirmeler demeti şeklinde yeniden yapılandırılması öneriliyor. Sınavın tüm öğrencileri, okulda öğrendikleri becerilerini ortaya koymaya yönlendirmesi gerektiği ifade ediliyor.

28-3-2006

y.şafak

 

 

Milli Piyango Resmi Web Sitesi

 

Türkiye’deki eğitimi yakın plana alan Dünya Bankası’ndan ciddi uyarı: ÖSS hatalı, sistem kalitesiz, öğrenci zayıf


DÜNYA Bankası, Türkiye'deki okul sisteminin çok az öğrenciyi iyi eğittiğini, çoğunluğu ise başarısız kıldığını savunurken ortaöğretimindeki başarısızlığın en büyük nedeni olarak gösterdiği ÖSS'nin yenilenmesini istedi.

Türkiye'deki eğitim reformu için bir çalışma başlatan Dünya Bankası uzmanları, mevcut durumu ve reform önerileri konusunda bir rapor hazırladı.

Türkiye'nin son yıllarda eğitimde büyük aşama kaydettiği belirtilen raporda, bu gelişmeye rağmen ortaöğretimde çeşitli sorunlar bulunduğu belirtildi. Raporda mevcut duruma ilişkin şu tespitler yer aldı:

Fas'ın bile gerisindeyiz

·  Eğitim sistemi uluslararası normlardan uzak.

·  3-5 yaş grubunda okullaşma oranı Fransa'da yüzde 100, Lüksemburg'da yüzde 95, Yunanistan'da yüzde 70'in üzerinde, Fas'da yüzde 30-35 aralığında, Gürcistan ve Endonezya'da yüzde 20, Türkiye'de ise sadece yüzde 15 seviyesinde.

·  20-24 yaş grubunda ortaöğretim diplomasına sahip olanların yüzdesi 15 AB ülkesinde yüzde 80. Ankara'da 55, Kars'da da yüzde 35.

·  Türk okul sistemi, çok az öğrenciyi iyi eğitiyor, çoğunu başarısız kılıyor.

·  Meslek liseleri, çalışma piyasası ile ilgili hedeflerini gerçekleştiremiyor. Genel ortaöğretim okulları da eğitim hedeflerine ulaşmada başarısız.

Öğretmen desteklenmiyor

·  Sistem, öğretmen kalitesini desteklemiyor. Veliler ve öğrenciler de, ÖSS odaklı sistem nedeniyle, geleneksel modelleri sürdürmeleri için öğretmenlere baskı yapıyor.

·  Okulların kaynak, yetki ve özerkliği yok. Okullar, sonuçlardan sorumlu tutulmuyor.

·  Bölgesel eşitlik desteklenmiyor. Türkiye'de eğitime kamu daha az, özel daha çok harcıyor.

·  Yaşam boyu öğrenmeye katılan yetişkinlerin oranı AB'de yüzde 12, Türkiye'de ise yüzde 2.

Meslek liseli raporda

'Ulusal Eğitim Sektörü Stratejisi'ne ihtiyaç bulunduğu vurgulanan Dünya Bankası raporunda, "Türkiye'nin geleceği, çalışanlarının eğitimsel niteliklerine bağlıdır. Kalite anahtardır" denildi. Raporda, ülkemize şu önerilerde bulunuldu:

·  Orta öğretim kurumlarında öğretmen başına öğrenci oranını, 20-25 aralığına çıkarın.

·  Orta öğretimde okullaşma oranını 2015'e kadar yüzde 80'e çıkarın.

Zorunlu ortaöğretim

·  Ortaöğretimi kademeli olarak zorunlu hale getirin.

·  Kızların ve yoksul aile çocuklarının okula devamı için daha fazla teşvik sağlayın.

·  Okul kalitesi için standartlar belirleyin.

·  Her bir okul için kalite hedefleri belirleyin ve okulları bu hedefe ulaşmaları için teşvik edin.

·  Her okulun asgari standartları karşılamasını sağlayın. Sonra da standartları yükseltin.

·  Müfredata bağlı öğrenme standartları belirleyin.

·  Tüm öğrencileri bu müfredat standartlarına göre değerlendirmek için testler geliştirin. Öğrencilerin öğrenme performansı ile ilgili test sonuçlarını öğrenci ve ailelerine bildirin. Okul performans sonuçlarını kamuoyuna bildirin.

·  Öğretmen eğitimi için ulusal bir çerçeve geliştirin. Çerçeveyi yeni müfredat ile uyumlu hale getirin. Mesleki beceri, bilgi, nitelik ve değerler açısından öğretmen yetkinliklerini tanımlayın.

·  Üniversiteler için öğretmen eğitim programlarının tasarımı konusunda kılavuz ilkeler belirleyin.

·  Ortaöğretim öğrencilerine yüksek öğrenime ve vasıflı istihdama hazırlanmaları için fırsat sağlayın.

·  Meslek okulu öğrencilerine, hem

genel ortaöğretim diploması getirecek, hem de kendilerini vasıflı istihdama hazırlayacak temel becerileri öğrenme

imkânı tanıyın.

·  Her öğrencinin yüksek kalitede üniversite eğitimine hazırlanmasını sağlayın. Gençlere, üniversite de dahil, eğitim süreçlerinin herhangi bir noktasında çalıştıkları konuları seçme esnekliği tanıyın.

Son aşamada uzmanlık

·  Ortaöğretimi, tüm öğrenciler için yeni beceriler geliştirecek şekilde yapılandırın. Uzmanlaşmaya daha yüksek sınıflarda geçmeye başlayın ve son aşamada da üniversitede uzmanlaşmaya geçin.

ÖSS çağdışı değiştirin

DÜNYA Bankası raporunda, ÖSS'nin eğitimde kaliteyi düşürdüğü vurgulanarak şöyle denildi:

"Sistem, 1 milyar YTL'yi eğitimden, sınav hazırlığına kaydırıyor, tek sınav tüm müfredatı kapsamayacağı için dengesizlik yaratıyor, sınava hazırlık nedeniyle gençlerin çok fazla zaman ve enerjisini alıyor. Sistem, zengin ile yoksul arasındaki eşitsizliği büyütüyor. Müfredat reformlarına bağlı olmayan, sınav yeteneğini test eden ÖSS, eğitim sisteminde uyumsuzluk da yaratıyor."

ÖSS sisteminin öğrencilerin neleri bildiği, neleri yapabildiği, nasıl bir muhakeme becerisine sahip olduğu ve becerilerini nasıl uyguladığı gibi geniş yetkinliklerini test eden çağdaş değerlendirmeler demeti şeklinde yeniden yapılandırılması istenilen raporda, şu tavsiyeler var:

"Değerlendirmeler, tüm öğrencileri, okulda öğrendikleri becerileri ortaya koymaya yönlendirmeli, müfredat ile uyumlu olmalı ve öğrencilerin becerileri hakkında hem işverenlere, hem de yüksek öğretim kurumlarına bilgi sağlamalı."



28.03.2006 –tercüman