Ergenlik zor zenaat

Ergenlik dönemi genel olarak 11-19 yaşları olarak kabul edilir. Bu yaş aralığı esnektir. Bazı kişiler, ergenlik döneminin özelliklerini 20 ya da daha ileri yaşlarda da göstermeye devam edebilir. Ergenlerin kimlik oluşturmaya başladığı, aileden bağımsız olma düşüncesinin kazanıldığı dönemdir.
Sen konuş o yazsın
Gelişimin gerçekleşmesi aşağıdaki süreçlerin tamamlanması ile mümkündür:

İlk ergenlik
Aileye karşı isyankar olabilirler, olgunlukla çocukluk arasında gidip gelirler, aynı yaşta ve cinsiyetteki yakın arkadaşlarla birlikte olmak isterler, karamsardırlar, dağınık ve düzensizdirler. "Bağımsız beni" ortaya koyma çabasındadırlar. "Ben kimim?", "Ne çeşit bir insanım?" gibi sorular zihinlerini meşgul eder. Hızlı büyümektedirler. Bedenlerinin farkına varmaya başlarlar. Cinsel kimlik olgunluğu görünmeye başlar. Deri problemleri görülebilir (sivilceler). Önceki yıllara oranla iştahları artar, sürekli açlık hissederler. Önceki yıllara oranla daha fazla uyurlar. Artan olgunluğun işareti olarak geç saatlere kadar oturma isteği vardır.

İlk ergenlikte erkeklere ait özellikler
Gürültülüdür. Sakardır, ketumdur, saldırgandır, dağınıktır, temizliğine yeterince önem vermez, boyca ve ağırlıkça kızlara göre daha hızlı gelişmektedir, cinsellik ve kızlar hakkında daha fazla konuşurlar, ev dışında daha fazla vakit geçirirler.

İlk ergenlikte kızlara ait özellikler
Erkeklere göre daha belirsiz ve silik özellikler taşırlar, yaşça büyük erkeklere ilgi duyarlar, romantik aşkla ilgilidirler, rol yaparlar, konuşkandırlar fakat bu iletişim kurmaya yönelik değildir, olur olmaz şeylere gülme eğilimindedirler.

Orta ergenlik
İçki içme, sigara ve bağımlılık yapan madde kullanımına ve cinsel deneyimlere en fazla ilginin gösterildiği 12 ve 16 yaşlarını kapsar. Ergenler sıklıkla riskli deneyimlere atılır. Bu gelişim dönemindeki ergenler neden ve sonuç kavramlarına sahip değildir. Güçlü olduklarına ve zarar görmeyeceklerine ilişkin inançları yüksektir. Bağımsız ve özerk olma yönündeki çabaları oldukça artar. Yüzleşme ve çözümleme gerektiren aile çatışmaları yer alır. Ergenler ile aile arasındaki çatışmalar normal ve gereklidir. Ergenler bu konuları, kendi içlerinde paylaşırlar. Cinsellik orta ergenlik döneminin en temel özelliğidir. Bu dönemdeki gençlerin sürekli zihinlerini meşgul etmektedir. Cinsel davranışlar erkekler arasında, kızlardan daha sık yer almaktadır..

Geç ergenlik
İsyankardırlar. Kişisel dış görünüme ilgi duyarlar (aynanın önünden ayrılamama gibi). Karamsardırlar. Karşı cinse ilgi duyarlar. Kendi ego kimliğini oluşturma çabasındadırlar. "Dünyanın neresindeyim?" gibi sorular zihinlerini meşgul eder. Toplumda ergenlere yönelik yer alan belirsizlikler problemleri arttırmaktadır. Örneğin toplumun ergeni ne çocuk ne de genç olarak görmesi gibi. Fiziksel büyüme yavaşlamaktadır. Fiziksel gelişimde son değişimler hemen hemen tamamlanmıştır. Uyku ihtiyacı yetişkin düzeyine yaklaşmıştır. Yeme gereksinimi yetişkin düzeyine yaklaşmıştır. Yemek yerken arkadaşlarla bir arada olma ihtiyacı sürmektedir. Kendi cinsinden arkadaşlarla çok yakın ilişkiler kurma ihtiyacı azalmaktadır. İlgileri daha çok karşı cinsiyetten arkadaşlıklara yönelmiştir. Toplum, yaşadığı çevre ve okulca kabul görme ihtiyacı içindedirler. Düşüncelerine ve olgunluklarına aileleri tarafından saygı duyulması ihtiyacı içindedirler. En önemli sorulan soru "Ben ne olacağım?" sorusudur. Geç ergenlik döneminde, iş fırsatları ergenleri değişik meslek seçeneklerini araştırmaya iter. Meslek seçimi ergenin benlik kavramını pekiştirir. Bu, aynı zamanda kimlik oluşumu için de önemlidir.

Geliştirilen olumsuz kimlikler
Ergenlerin bu dönemde geliştirebileceği olumsuz kimlikler, yaşadıkları strese karşı sağlıklı olmayan bir uyum biçimidir. Bu olumsuz uyum, büyüme sürecini kısa süreli de olsa geciktirir.  Sosyal kölelik olarak adlandırabileceğimiz bu süreçte, kişinin kimliği, içinde bulunduğu grup ile yakından ilişkilidir. Kişi, grubun beklentilerine uymak için kendini zorunlu hisseder.
Ergenin bu dönemde bir çok kimlik ile özdeşleşmesi (başka insanlardaki değişik özellikleri üzerine alması ki bu ailenin bir çok özelliği de olabilir.) ergenin kendi kimlik krizini çözmesini geciktirir. Bu dönemde kimlik karmaşası yaşanır. Ergenin geçmişi ile geleceği arasında bir tutarlılık beklemek yanlış olur. Ergen çevresi ile çatışma halindedir. Çılgınlıklar yapabilir, hatalı davranışlarda bulunabilir.

Aileye öneriler
Sonradan kabul edebileceğiniz şeylere baştan hayır demeyin,
Soğukkanlı ve sakin olun, fevri davranışlardan kaçınmaya çalışın,
Sıkıcı, öğüt veren konuşmalardan kaçının, çocuklarınızın söylediklerini anlamaya çalışın,
İyi bir dinleyici olun, konuşulanların sır olarak kalacağı konusunda onlara güven verin
Ailenin tahttan indirilip, arkadaşların çıkarıldığı bu dönemde, çocuklarınız sizden uzaklaşıyor gibi görünse de, gösterdiğiniz doğrular yeri geldiğinde kullanılacaktır. Önemli olan sağlıklı ve güvenli kuracağınız iletişimdir.
Bu dönemde çocuklar ne yetişkin ne de çocuk olarak görümekte ve bu karmaşa davranışlarına da yansımaktadır. Bu karmaşaya çevreden aldıkları çelişkili mesajlarda neden olmaktadır. Siz de çocuğunuzun bu durumunu farkederek, onun yetişkin davranışlarını destekleyip, çocukça yaptığı davranışlarda ise bu çelişkiyi yaşatmadan destek olun. Bu dönemdeki çatışmalar, ergenin bir yandan sizin gibi olmak istemesi diğer bir yandan da bağımsızlığını sizden farklı bir birey olarak gerçekleştirme çabasıdır. Bunu hatırlayarak çatışmaların kaçınılmazlığını kabullenin. Çatışma-çözüm becerilerinizi gözden geçirin. Bu konuda önemli moden olduğunuzu unutmayın. Yeteneklerini ve ilgi alanlarını tanımaya çalışan gencin, ilgilerindeki değişkenlik normaldir. Ona bu değişkenliğinde kendini tanımasına fırsat verin ve yardımcı olun.  Gencin zihinsel yaşadığı dağınıklık ve değişkenlik, dış görünümüne ve çevresine de yansıyabilir. Sizin kurallarınızla sıklıkla çatışabilen bu durumu ancak gençle uzlaşmaya giderek çözebilirsiniz. Geçlerdeki olumsuz davranışlardan önce olumlu davranışları görmeye çalışarak, hem iletişimi güçlendirin hem de bu sayede olumlu davranışları pekiştirin. Bu dönemde yaşayacağınız aşırı baskıların ve cezalandırmaların genci arkadaş grubuna iteceğini unutmayın. Bu nedenle yapıcı eleştiriler kullanın. Problemlerinizi "kapı aralığında" çözmeye kalkışmayın. Problemleri çözmek için yer ve zaman ayırın. Problemi doğru tanımlayın.

Ergenlerle iletişimin püf noktaları
- Ebeveyn, ergen anne ve babası olmak için kendilerini hazırlamalıdır
- Ergenlere daha fazla karar yetkisi ve sorumluluk verilmelidir.
- İletişim kanalları açık tutulmalı, karar ve kuralların nedenleri ergene açıklanarak demokratik yöntemlerle ikna edilmelidir. Kurallar belirlenirken gencin de fikri, istekleri alınmalı, kurallar birlikte belirlenmelidir.
- Çocukların bireysel farklılıklarına saygı duyulmalı, onun farklı bir kişiliğe sahip olabileceğine hazırlanmalı ve kabul etmelidir. Asla kıyaslama yapılmamalıdır. Kıyaslama yapmak ergeni hırçınlaştırır, inatlaşmaya ve tepkisel davranmaya iter.
- Anne babanın ilgisi, sevgisi, desteği ve ödülü koşulsuz olmalıdır. Ne yaparsa yapsın hep sevileceğini ve kabul göreceği hissettirilmelidir.
- Anne ve baba sorunlarını ve yapılmak istenenleri tartışmalı, sonra suçlamadan ve olumlu bir tavırla çocuğa anlatmalıdır.
- Sorunların çözümü için, olumsuzluklar karşısında gösterilen tepkinin biçimi ve olaya bakış açısı değiştirilmelidir.
- Çocuğun sevilen davranış ve tutumları anne ve baba tarafından listelenmelidir.
- Dayak, yüksek sesle bağırma, kötü söz söyleme ve alay etme ergenin anne-babaya karşı korku ve öfke duymasına sebep olabileceği gibi kendine güvenini ve benlik saygısını zedeleyebileceği unutmamalıdır.
- Tatillerde çalışmalarına imkan tanıyın.

 

“15-16 yaş gerilimin tırmanışa geçtiği bir dönemdir.”Maddi ve manevi gelişimin beraber olduğu dönemdir.Sinirlenme,bağırma,hassaslaşma,itiraz,ben de varım diye kendini isbat etme dönemidir.Ayrı bir otorite kurma dönemidir.