"Hizbullahçı" olduğu iddia edilen, ancak işlediği cinayetten dolayı Hizbullah tarafından da sorgulandığı ortaya çıkan Murat Kurtboğan'ın cezaevinden polis otosuyla çıkartılıp, polisin verdiği silahla cinayet işledikten sonra tekrar cezaevine döndüğünü itiraf etmesi infiale yol açtı.
"Bu olay, faili meçhullerin büyük çoğunluğunun devlet tarafından işlendiğinin bir kanıtıdır" diyen Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Hüsnü Tuna, "Faili meçhul cinayetleri kontrgerilla diye ifade edilen örgütün yaptığı öteden beri ifade ediliyordu. Bu olay da faili meçhullerin hemen hemen tamamının devlet tarafından işlendiğinin bir kanıtıdır. Burada militanı hapisten çıkararak cinayeti işleten polis, devletin bir görevlisidir. Bu olayın sorumlusu devlettir, cinayeti işleten de devlettir. Polis memurları aynı zamanda cinayetin sanığıdır. Cezaevi memuru da bundan sorumludur. Tutuklunun gizli bir şekilde yasal olmayan yollardan cezaevinden çıkarılarak cinayet işlemesinden cezaevi yönetimi de sorumludur. Yani organize bir suç örgütüyle karşı karşıyayız. Bütün bunlar bu olayın faili içindedirler ve suçludurlar" dedi. Türkiye'de yıllarca terör örgütleriyle İslâm'ın yan yana getirilmeye çalışıldığını kaydeden Tuna, bu olayla, İslâm'la hiçbir alâkaları olmayan terör örgütlerinin gerçek yüzlerinin bir defa daha ortaya çıktığını söyledi. Tuna, İslâm'la terörü yan yana getirmeye çalışanların itiraflardan bir ders çıkarmaları gerektiğini ifade etti.
ERCAN: DEVLET ELİYLE CİNAYET İŞLENMİŞTİR
Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Avukat Mustafa Ercan da, itirafları "Devlet eliyle birçok cinayet işlenmiştir" diyerek yorumladı. Vakit'e konuşan Ercan, şunları söyledi: "Bu olay adalet mekanizmasının da yeterli çalışmadığını gösteriyor. Türkiye'deki yargının zaaflarını gözler önüne seriyor. Güç kullananlar hukuka riayet etmezlerse ortam anarşiye boğulur. Türkiye'nin itiraflardan bir ders çıkarması gerekiyor. İtiraflar Hizbullah'a maledilen eylemlerin İslâm'la ve dinle bir ilgisi olmadığını da en güzel şekilde isbat ediyor. Şimdi İslâmi terör diyerek inançlı kesimi üzenlerin, yaptıklarını bir defa daha düşünmesi gerekiyor."
İTİRAF KASETİNDE ORTAYA ÇIKAN SKANDAL
Tatvan'da Ulu Camii İmamı Gıyasettin Bağlam'ı PKK adına öldürdüğü iddiasıyla 11 yıl önce tutuklanan sara hastası Ümit Işık, cinayeti Murat Kurtboğan'ın işlediğinin ortaya çıkması üzerine tahliye edildi. Kurtboğan ele geçirildikten 5 yıl sonra çözülmesi dikkat çeken "Hizbullah'ın sorgu kasedi"nde, aynen şu ifadeleri kullandı: "Bitlis Cezaevi'nde tutukluyken, Komiser Hakan ziyaretime geldi. Hizbullah içinde yeni bir çatışma başlatmak için örgüte yakınlığıyla tanınan Bağlam'ın öldürülmesini kararlaştırdık. Polislerin cezaevine getirdiği kadınla cinsel ilişkiye girdim. Aynı gün Hakan, polis Ahmet ve itirafçı Nurettin, beni cezaevinden çıkardı. Bana verilen tabancayla eylem noktasına gittim ve Bağlam'a 2 el ateş ettim. Nurettin de 4 el ateş edince öldü. Bizi bekleyen polis aracına binerek Tatvan ilçe çıkışında bekleyen Hakan'a adamı vurduğumu anlattım. Sonra beni tekrar Bitlis Cezaevi'ne teslim ettiler."
Savcı, bu itiraflar üzerine yeni soruşturma başlattı.

Vakit.12-03-2005