HZ.  HAFSA

Rasulullahın mübarek hanımlarındandır.Ömer bin Hattab’ın (ra) kızıdır.Ömer islamiyeti kabul edince Mekkede Müslüman oldu.Huneys bin huzafe ile evlenip,önce Habeşistana sonra Medineye hicret etti.Huneys,Bedir ve Uhud gazvelerine katılıp Medine de şehit olunca,Hz.Hafsa genç yaşta dul kaldı.Daha sonra Rasulullah Efendimizle nikahlanarak,müminlerin annesi sıfatını aldı.

            Peygamberimiz (sam) bir defasında kendilerinehitaben:”Ey Hafsa!Sakın çok konuşma!Allahı anmadan çok konuşmak kalbi öldürür.Allahın zikri ile çok konuşmak ise kalbi diriltir.”buyurdu.

            Yine Hz.Âişe ile ikisine:”Allaha tevbe ederseniz,kalbleriniz meyl eder.”buyurdu.Peygamberimizden altmış hadisi şerif rivayet etmişti.

            Hz.Hafsa,bilgili,iradesi kuvvetli,özü sözü bir idi.Dini vecibeleri hakkıyla yerine getirir,geceleri ibadetle geçirir,gündüzleri oruç tutardı.Peygamber efendimizin (sam)nikâhıyla şereflendikten sonra dini pek çok hususlara bizzat şahid oldu.Çok bilgili idi.

            Hz.Ömer şehid olurken,Hz.Ebubekirin toplatmış olduğu Kur’an-ı Kerim-i muhafaza etmekle vazifelendirildi.Hz.Osmanın hilafetinde Kur’an-ı Kerim-in çoğaltılması esnasında muhafaza ettiği nüshayı halifeye teslim etti.

            Hz.Hafsa,hicri 45 (m.665) seneyi şaban ayında Medine-i Münevvere de vefat etti.Cenaze namazını Mervan Âmil kıldırdı...

            Allah ondan razı olsun.(Yuvamız/Altınoluk eki/sayı.9