İLMİN AYAĞINA GİDİLİR

 

         Büyük fıkıh alimi İmam Malik hazretlerinin hayatı Medine’de geçmişti.Muvatta isimli kıymetli hadis kitabını yazmış olan İmam Malik,öğrencilerine bu kitaptan ders okutmakta idi.Böylece yüzlerce öğrenci yetiştirmiş,İslam aleminin her tarafına göndermişti.

            İmam Malik hazretleri,hususi hayatında yumuşak huylu,hoş görülü birisiydi.Ancak ders okuturken,yumuşaklığı bir tarafa bırakır,hocalığının izzetli ve ağır başlı tavrını takınırdı.İlmin haysiyetini hiç kimseye çiğnetmezdi.

            Abbasi halifelerinden Harun Reşid,bir gün Medine’ye gelmişti.Vezirini İmam-ı Malik’e göndererek:

            -“Hoca Efendiye benden selam söyle.Hazırladığı değerli eseri Muvatta’yı alarak huzuruma teşrif etsin.Bize hadis dinletsin…”demişti.

            Vezir,İmam-ı Malik’e varıp halifenin selamını söyledi.Kendisinden,huzurunda hadis dinlemeyi rica ettiklerini de sözlerine ekledi.

            Hazreti imam,Halifenin bu ricasına şu karşılığı verdi:

            “İlim hiç kimsenin ayağına gitmez.Belki ilmin ayağına gelinir.İlim öğrenmek isteyenler,ilmin yanına gelmelidirler;ilmi yanlarına çağırmamalıdırlar.

            Vezir,bu beklenmedik cevab üzerine,Hz.imam’a hiçbir itirazda bulunmadı.Dönüp halifeye olanları anlattı.Henüz sözlerini tamamlamamıştı ki,Hazret-i İmam’ın Halifeyi ziyarete geldiği haber verildi.Harun Reşid,İmam-ı Malik’i bekletmeden içeri aldırdı.

            Kendisine ilk suali şu oldu:

            “Ya Malik,bize karşı çıkmanın sebebi nedir ki?Ricamızı niçin kabul etmiyorsun?”

            -İmam-ı Malik halifeye şu açıklamayı yaptı:

            -“Ey mü’minlerin halifesi!Benim sana bir itirazım yoktur.Ayağınıza gelip ders vermek istemememin sebebi de,size muhalefetimden değildir.Tam tersine,sizin ilmin itibarını ayaklar altına alan bir halife olmanızı istemediğim için böyle davrandım.İlmin şanı hepimizden yücedir.Kalkıp onun ayağına gitmeliyiz.İlmi kendi ayağımıza getirmemiz uygun bir davranış olmaz.”

            Harun Reşid,bu sözlere hak verdi.Kalktı,birlikte imamın ders yerine gittiler.Hazret-i İmam,Kıymetli eseri Muvatta’dan ders okudu.Halife de bir öğrenci gibi verilen dersi dinledi.”(M.Dikmen)