KADERİN MAHKUMUMUYUZ

 

         Pek çok insan kaderden şikayet eder.”Kaderin mahkumuyum”.”Kader bizi bağlamış”,”Kader utansın”gibi ifadelere hemen her yerde rastlamak mümkündür.

            Evet,insan kaderin mahkumudur.Fakat bu,kendi iradesiyle yaptığı fiillerde değil,erkek veya kadın olması,saçının rengi,boyunun uzun veya kısa olması gibi hususlardadır.İnsan,kendi hür iradesiyle yaptığı fiillerde (işlerde),kaderin zorlamasıyla değil,bilerek,isteyerek hareket etmektedir.

            Bir zat değerli bir hoca efendiye şöyle der,”Hocam,benim kaderimde namaz kılmamak var”Hoca efendi çeşmeyi gösterir ve der ki:”Kollarını sıvayıp şu çeşmede abdest al.Sonra da iki rekat namaz kıl.O zaman kaderinde namaz kılmak olacak.”

            Evet,Cuma günü ezan okunurken camiye doğru koşanlarla aynı esnada meyhaneye doğru gidenler,kendi iradeleriyle bu işi yapmaktadırlar.

            “Kader beni bağlamış”diyenlere,biri bir tokat atsa veya eşyasını çalsa,”Ne yapayım,benim kadrimde tokat yemek,soyulmak;onun da kaderinde tokat atmak veya soymak varmış”dememeleri gösteriyor ki,bu inançlarında samimi değiller.Sırf ibadetten kaçmak,günahlara rahatça dalmak için böyle söylüyorlar.

            Böyle kimselerin,”Kader utansın”demeleri,haddi aşmaktan başka bir şey değildir.

            Yüce Allah şöyle buyuruyor:”Şüphesiz biz insana doğru yolu gösterdik.İster şükreder,isterse inkâr eder.”(İnsan.3)

            “De ki Rabbinizden size hak gelmiştir..İsteyen iman etsin.İsteyen inkâr etsin...”(Kehf.29)

            “Allah cennete davet ediyor.”(Bakara.221)

            Evet,cehenneme davet yok.Zira bu insan,cehennem için yaratılmamıştır.Fakat oraya gidenler de olacaktır.Mesela,devlet,okulları insanlar yetişsin diye açar.Fakat sınıfta kalanlar da olur,tembeller de çıkar.Cenâb-ı Hak şöyle bildiriyor:

            “Eğer inkâr ederseniz,şüphesiz Allah size muhtaç değildir.Bununla beraber O,kulları için küfre razı olmaz.Eğer şükrederseniz,bundan sizin lehinize razı olur.”(Zümer.7)(Zafer dergisi.1992.Aralık)