AB: Kemalizmden vazgeçin

Hollandalı Parlamenter, AB raportörü Arie Oostlander, Kemalizmin AB'ye engel teşkil ettiğini tekrarladı. Oostlander “Müzakere tarihi verilmeden önce, ülke normelleşmeli, askerin rolü de değişmeli. Devletin temel felsefesi olan Kemalist felsefe temelden değişmeli” dedi.

Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasına ilişkin kararın alınıcağı Aralık 2004’te AB dönem Başkanlığı koltuğunda oturacak olan Hollanda’da Türkiye’nin AB üyeliği tartışılıyor. Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan parlamenterler, Hollanda Dış İşleri Bakanı Jaap de Scheffer’in NOTO Genel Sekreterliği görevine getirilmesinin ardından, boşalan koltuğuna Türkiye’ye yakınlığı ile tanınan Ben Bot’un atanma ihtimaline karşı bu atamayı engellemek için yoğun bir gayret gösteriyorlar. Türkiye karşıtlarının başını ise hazırladığı Türkiye raporunda Kemalist ideolojinin AB üyeliğine engel olduğunu vurgulayan Hollandalı Parlamenter Arie Oostlander çekiyor.

TÜRKİYE’DE HÂLÂ DARBE İHTİMALİ VAR

Oostlander, Türkiye’ye verdiği ılımlı mesajlarla tanınan Ben Bot’un Dışişleri Bakanı olmaması için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Bu amaçla yakın dostu Hollanda Başbakanı Peter Balkanende’ye büyük baskı yapan Oostlander, Vatan Gazetesi muhabirine şu açıklamalarda bulundu: “Hollanda Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturacak olan kişiye iki konuda soru yöneltilmeli. Türkiye’nin AB üyeliği konusunda düşündükleri ve nasıl bir Avrupa entegresyonu istediği. Bence Dışişleri Bakanlığı koltuğuna Türkiye hakkında objektif düşünen kişiler getirilmeli. Olaya mantıklı bakmak lâzım. Türkiye’nin geçmişte yaşadığı gibi askerî darbe ihtimali bitmedi.”

AB ÜYELİĞİNE KEMALİZM ENGEL

Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasına da karşı olduğunu söyleyen Oostlander sözlerini şöyle sürdürdü:”Müzakere tarihi verilmeden önce, ülke normalleşmeli, askerin rolü de değişmeli. Devletin temel felsefesi olan Kemalist felsefe temelden değişmeli. Zamana ihtiyaç var.” Bu yıl hazırladığı raporda “Türkiye Kemalizm’den vazgeçmeli” diyen Oostlander Ankara’nın tepkisini çekmişti. Rapor, Avrupa Parlamentosu’nda da sert bulunmuş, verilen 250 değişiklik önerisiyle büyük ölçüde yumuşatılmıştı. Raporunun objektif olduğunu savunan Oostlander, gelecek yılda Türkiye raportörlüğüne aday olduğunu belirterek, benzer bir rapor hazırlamak istediğini kaydetti.

Haber Merkezi

27.09.2003