KİM FARKEDER Kİ ? NEME LAZIM

 

         Zamanın birinde kralın biri halkı sınamak üzere,sarayın bahçesindeki havuzun,ertesi güne kadar süt ile doldurulmasını söyler.

            Özellikle akşamdan getirip doldurmalarını,herkesin havuz büyük de olsa bir kova sütle havuzu rahatlıkla doldurabileceklerini söyler.

            Pek fazla da bir şey istememektedir.Koca bir sultanın bir kova süt isteğine karşı çok da büyük istek değildir ancak bütün hepsinin getirmesi halinde de azımsanmayacak derecede çok olacaktır.

            Padişahın bu emri herkese duyurulur ve herkesde özellikle gece karanlığını seçmiştir.Nasıl olsa kimse görmeyecektir.Koskoca bir havuzun içinde bir kova su bu kadar südün içerisinde hiç de görülmeyecektir.

            Bu düşünce ile havuza süt doldurmaya gidenlerden birisi:

            -Hava nasıl olsa karanlık,kimse de yok,süt yerine su koysam ne olur ki?Hem bir şeyde fark etmez?Aslında koyuyor gibi yapsam da yine kimse fark etmez!Benim bir kovam mı bu koca havuzu tamamlayacak?

            Bu düşüncelerle bir kova suyunu havuza boşalttı.

            Ancak herkes de öyle düşünmüştü.

            Sabah olunca bahçeye çıkan kral,havuzun süt yerine su ile doldurulmuş olduğunu görünce şaşırdı.Tahmin etmişti ancak bu kadar da ummuyordu.

            Böylece hem kendi tecrübesini yeniledi hem de halka bir sorumluluk dersi vermiş,neme lazımdan uzaklaşmaları gerektiğini göstermiş oldu.

 

                                                                                                          17-10-2003

                                                                                              Mehmet   ÖZÇELİK