MİT'in parasını borsada batırdılar

Emekli MİT'çi Mehmet Eymür, teşkilata ait milyarlarca liralık örtülü ödenek parasının, muhasebe sorumlusu tarafından borsaya yatırılıp kaybedildiğini ancak suçlu hakkında hiçbir işlem yapılmadığını açıkladı.

Emekli MİT'çi Mehmet Eymür, mesleki birikimlerini ve anılarını aldığı 'Sentez' adlı kitabında, teşkilata ait milyarlarca liralık örtülü ödenek parasının, muhasebe sorumlusu tarafından borsaya yatırılıp kaybedildiğini açıkladı. Paranın nereye harcadığının açıklanması halinde yöneticilerin sıkıntıya düşeceği düşünülerek muhasebeci hakkında işlem yapılmadan emekliye ayrıldığını anlatan Eymür, gizlilik ve denetimsizlik faktörünün, MİT'te bir çok olumsuz olayın örtbas edilmesine neden olduğunu anlattı.

MİT'ten ayrıldıktan sonra ABD'de yaşamaya başlayan Mehmet Eymür, 'Sentez' adlı kitabında, MİT hakkında ilginç iddialarda bulundu. Milenyum Yayınları'ndan çıkan kitapta Eymür, MİT'te çalıştığı döneme ilişkin geniş analizlerde bulundu. Kitapta, "İstihbaratta gizlilik ve denetim dengesi"ne vurgu yapan Eymür, "Merkezi bir yapıda olan bu teşkilatın en üst yöneticileri, arzu etmedikleri taktirde TBMM, mahkemeler, hatta doğrudan bağlı oldukları Başbakan dahil, bilgi vermemekte veya istedikleri ölçüde ve istedikleri şekilde vermektedirler. Susurluk olayı sırasında yaşanan ve halen yaşanmasına devam eden davranış biçimi budur. MİT Kanunu'na göre, 'Müsteşar yalnızca Başbakan'a sorumludur'. Peki MİT Müsteşarı'nın kanunlarla çizilmiş görevini yerine getirip getirmediğini nasıl kontrol eder? Edemez ancak duyduklarına ve duyumlarına göre kısır bir değerlendirme yapabilir. Bu bakımdan MİT Müsteşarlık makamını yetkileri hayli geniş, ancak "sorumluluğu olmayan" bi makam olarak tanımlayabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

KİMSEYE İFTİRA ATMADIM

"Sentez" adlı kitabın kapağında, "Kimseye iftira atmadık, kimseyi haksız yere suçlamadık. Dürüst ve seviyeli olmaya çalıştık. Yazdıklarımız kimi rahatsız ediyor, kim üstüne alınıyorsa muhatabımız odur..." görüşüne yer veren Eymür, MİT'te görev yaptığı döneme ait gözlemlerini anlayırken; çarpıcı bir iddiada da bulundu."Gizlilik" ce "denetimsizlik" faktörünün, MİT içindeki bir çok olumsuz olayın da örtbas edilmesine neden olduğunu öne süren Eymür," Misal olarak belirtmek gerekirse, Türkbank olayı ile ilgili olarak zamanın Başbakanı Mesut Yılmaz'a verilen, 'herhangi bir bilgi yok' yazısı, MİT içinde bu konuyla görevli kişileri isyan noktasına getirmiş, bu kişilerin 'MİT'i siyasete ve yolsuzluğa alet etmeye kimsenin hakkı yok' diye seslerini yükseltmeleri üzerine yazı başka bir Başkanlıktan verilmiştir. Keza aynı tarihlerde MİT'in örtülü ödeneğindeki milyarlarca lirayı borsada çalıştıran muhasebe sorumlusu, nerelere harcama yapıldığını açıklar ve yöneticileri sıkıntıya sokar düşüncesiyle her hangi bir kanuni işleme tabi tutulmadan emekli edilmiştir" görüşünü ortaya attı.

  Aydın Demir-27-2-2006-y.şafak