HABERLER 13.04.2005  ÇARŞAMBA

‘Perinçek gücü sever, PKK güçlüyken Apo’yu destekledi’

 

Kürt Enstitüsü Başkanı Şefik Beyaz, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in ‘ulusalcılık’ konusunda samimi olmadığını söyledi.

PKK’nın güçlü olduğu dönemlerde Perinçek’in Apo’yu desteklediğini kaydeden Beyaz, “Güç neredeyse Perinçek oradadır. O, güce tapar. Bu yüzden güçlü olduğu dönemde de PKK’yı desteklemişti.” dedi. Beyaz’a göre TKP/ML lideri İbrahim Kaypakkaya’yı silahlı mücadeleye yönlendiren de Perinçek. Şefik Beyaz, Doğu Perinçek’in, 90’lı yıllarda yaptığı konuşmalara, basın açıklamalarına, yazdığı makalelere ve hazırladığı raporlara bakıldığı zaman PKK’ya verdiği desteğin açıkça görülebileceğini ifade etti. Beyaz şunları söyledi: “Perinçek’in siyasal hayatına bakıldığı zaman birlikte yola çıktığı arkadaşlarına çok kolayca sırtını dönebilen, ihanet edebilen, jurnalleyebilen siyasal bir geçmişe sahip olduğunu görürüz. Devrimci Doğu Kültür Ocakları’nın kuruluşunda, Sosyalist Fikir Kulüpleri’nin oluşumunda ve Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP/ML) örgütünün kurucusu İbrahim Kaypakkaya’ya yaptığı ihanetleri herkes biliyor.” İP liderinin PKK’ya destek vermesinin sebebi olarak “güce tapma” psikolojisini gösteren Enstitü Başkanı, “Perinçek için gücün Türk ya da Kürt kökenli olması fark etmez. Silahlı eylemlerin en yoğun olduğu dönemlerde PKK’ya sığındı. Bunun mantığı da şuydu: ‘PKK iktidara gidiyor, devlet çatırdıyor, ben bu şekillenmede yer almalıyım.’ diye düşündü.” diye konuştu.

Kürt Enstitüsü Başkanı, İP lideri Perinçek’in Türkiye İşçi Partisi (TİP) içinde de illegaliteyi savunduğunu ve TKP/ML lideri İbrahim Kaypakkaya’yı silahlı mücadeleye yönlendirdiğini iddia etti. TİP’i “Sosyalist düşünceyi meşru şekilde ifade etmenin bir yansımasıydı.” şeklinde tanımlayan Beyaz şöyle devam etti: “Doğu Perinçek, bunu engellemek için her türlü yola başvurdu. O dönemdeki amacı meşru yolun önünü tıkama ve gayri meşru yola yöneltme idi. Bu hareketi provoke etmek için Perinçek elinden geleni yaptı, hatta jurnalledi, ispiyonladı. Nasreddin Hoca’yı Timur’a gönderenler misali.” İstanbul Kürt Enstitüsü 1992’de kuruldu. Kurucu başkan Musa Anter 6 ay kadar başkanlık yaptıktan sonra yine aynı yıl Diyarbakır’da uğradığı bir silahlı saldırıda hayatını kaybetti. 1992’den bu yana enstitü başkanlığını yürüten Beyaz, 28 Mart seçimlerinde Demokratik Halk Partisi (DEHAP) listesinden Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP)’nin Bitlis belediye başkan adayı oldu; fakat seçimi AK Parti adayı Cevdet Özdemir’e karşı kaybetti. Beyaz, Kürt Enstitüsü’nün kurucu Başkanı Musa Anter’in katilinin JİTEM mensubu bir PKK itirafçısı olduğu görüşünde. Beyaz, Mersin’de meydana gelen bayrak yakma olayıyla ilgili ise “Kürtlerin içinde de AB taraftarı gibi gözüküp süreci baltalamak isteyenler var. Kürtler kesinlikle bu süreci baltalayacak girişimlerden uzak durmalıdır.” dedi. İstanbul, Zaman

 

13.04.2005