SEMPATİNİN  GÜCÜ

            Size her münakaşanın önüne geçecek,iyi niyetleri besleyecek,dikkatle dinlemenizi sağlayacak sihirli bir cümle söyleyeyim mi?

            “Elbette” diyorsunuz değil mi?

            İşte sihirli cümle;

            “Bu şekilde düşündüğünüz için sizi asla suçlamıyorum.yerinizde olsaydım aynı şekilde düşünürdüm.”

            Böyle bir karşılık almaktan hoşlanmazmıydınız?Hoşlanırdınız.Öyle ise sizde başkalarına bu cümleyi söylemekte tereddüt etmeyiniz.Böyle bir cümle en katı insanı bile yumuşatır.

            Meşhur haydut Al Capone’u ele alalım.Onun doğduğu yerde doğsaydınız,onun gibi yetiştirilseydiniz,onun büyüdüğü çevrede yer alsaydınız,onun beslendiği kaynaklardan beslenseydiniz sizde onun gibi olacaktınız!

            İnekleri öpmediğiniz için övünmeyiniz.Hintli bir ailenin çocuğu olsaydınız,sizde inekleri öpecektiniz.

            Bugünkü durumunuz için pek bir şeyler yapmış sayılmazsınız.Hazır bulunduğunuz şartlara sırtınızı dayayıp acı tenkidlere girişmenin mantığı yoktur.Unutmayın ki,yerin dibine geçirmeye hazırlandığınız biri farklı şartlarda oluşmuştur.Karşınıza hiddetli ve yanlışları ile çıkan birine de sempati duyunuz.Kim bilir hangi şartlar altında o hale gelmiştir.

            John B. Gough,sokakta düşe kalka yürümeye çalışan bir sarhoş gördükçe”Allah’ım çok şükür !Senin lutfunla doğru dürüst gidiyorum”derdi.

            Hayatta karşılaştığınız insanların dörtte üçü sempati ile karşılanmaya susamışlardır.Bu susuzluğu giderirseniz kendinizi sevdirmiş olursunuz.

 

                                                                                                          Dale Karnegie